torsdag 30 oktober 2008

åh nej nu vet dom allt


fan. hatar när docenten kommer in och ska fråga något och perezhilton dyker upp i grällt rosa med bilder på rövar och jag märker hur han glor på det och bara aldrig mer kommer att tala med mig.

/biologen

söndag 26 oktober 2008

working it



Mmm, såg om working girl i veckan. Bästa biten i hela filmen är när Tess träffar Jack Trainer på något mingelevent och säger med sin hesa, ljusa röst "I've got a head for business and a body for sin, anything wrong with that?". Funderar nu på när man kan använda variationen "I've got a head for science and a body for sin". Disputationen kanske? Eller?

fredag 24 oktober 2008

Bad taste long life

Ursäkta mig, men jag kan inte stoppa mig själv- för här i expressen står det är fislukt är bra för hjärtat!

/biologen

onsdag 22 oktober 2008

For the love of Schrödinger

Hittade en bild till från institutionen jag nämnde i förra inlägget. Fattar inte att jag inte lagt upp det här tidigare! Det är nämligen ungefär det finaste jag har sett i hela mitt liv. Dörrarna till institutionens bibliotek pryds av Schrödinger ekvationen inramad av en bensenpolymer! Så nördigt att man tappar andan och alldeles underbart! Njut!


det svarta guldet!



Jag går tillbaka till temat idol-grejer på kemiskt tema. Hittade den här muggen i ett lab där jag gästforskade i vintras. Vill ha den! Måste fixa en egen. Den skulle göra varje morgon så mycket bättre. Nu får jag nöja mig med min mugg som är drejad som att den är ihopknycklad och bär texten: "Why do I wake up feeling like this?".

/kemisten

fredag 17 oktober 2008

FRA?


Idag fick jag ett mail med denhär, det stod


"SANNINGEN om vad katterna gör så fort du lämnar hemmet!"


Borde vara på hänt extras framsida


/biologen

Mr Lama

"Bakom mig ser vi en magisk sten och en jävla by. Härligt att vara här!

Screw school


Oh. My. God.


Träffade precis en tjej jag läste molekylärbiologi med för några år sedan, bara här i korridoren. Hon berättade att hon nu höll på att omutbilda sig till BMA (biomedicinsk analytiker) för att hon inte lyckats få något jobb. Riktigt chockad blev jag när jag fick höra att praktiskt taget INGEN i vår årskull har får jobb! Två doktorerade och en hade fått anställning, övriga 50 hade bytt karriär eller var arbetslösa.


BMA är en treårig praktisk utbildning, som ger en riktigt kass lön. I hennes klass gick 13 deprimerade och oönskade Molekylärbiologer med fyra till fem års utbildning på nacken, fem biomedicinare och en farmakolog. Det ser med andra ord visst inte så ljust ut på arbetsmarknaden.


/biologen

onsdag 15 oktober 2008

the post-9/11 world



Dagens oväntade moment på jobbet:
Vi hade beställt en kemikalie från sigma. Som vanligt trodde jag. Sen kommer det ett mail om att hydroxylamine hydrochloride kan man minsann göra sprängämnen om och vi måste fylla i ett speciellt formulär för att få köpa den.
Min favorit i formuläret är att man måste fylla i: The specific and exclusive use of the substance (we do NOT accept general statements such as "research purposes").
Antagligen skickas formuläret rakt till CSI som inte kommer släppa in mig i USA ever again.

/kemisten

Dr. Pee


Idag insåg jag att om jag avlutar min forskarutbildning kommer jag att kunna presentera mig som doktor i urologi. Inte så himla fresh som jag tänkt, eller häftigt för den delen. Jag håller ju FAKTISKT på med infektionssjukdomar- kan jag inte få bli "doktor i infektionssjukdomar" eller i "dödliga sjukdomar som låter coola" istället?

En fördel är dock att det ser ut som om jag, en ensam biolog, kommer att få infiltrera läkarkandidatkursen i urologi. Jag kommer att göra det som undercover naturvetare, i läkarstudenterna hemliga värld (jag tänker mig "Riket"-stuk) och tydligen är den praktisk så jag kanske får intubera/operera/kateterisera hahaha kom inte till sjukan i Lund den närmaste månaden om du har kissproblem!

/biologen

tisdag 14 oktober 2008

Its BEYOND geek-dom!


Jag dör kemisten, du har så rätt, det är ju årets julklapp!!! Kan inte sluta titta på tröjan!!


/biologen

måndag 13 oktober 2008

Geology rocks!


Skutterudit, den roligaste mineralen?

I anslutning till biologens inlägg vill jag bara tillägga en grej:

Jag och min kemistkollega satt för några veckor sen och snackade om mineraler.
Jag: "Jag har faktiskt blivit sugen på att börja samla på mineraler på sistone. Jag vet bara inte riktigt om jag vågar ta steget. Det är ju en sak att vara kemist och vara besatt av grundämnen och gifter men att börja samla på mineral, det är en helt ny nivå av nördighet".
Min kollega: "Jag vet! Jag känner precis likadant. Men det verkar så roligt!"
Jag: "Vi fivar på det här tycker jag."

Kan ju även erkänna att vi förra året var fyra kemister som metodiskt tog oss igenom hela mineralsamligen på naturvetenskapliga i Wien (som jag för övrigt rekommenderar till vem som helst, hur amazing som helst). Själv är jag barnsligt förtjust i mineraler med roliga namn, t ex skutterudit.

/kemisten

Tipset: Webelements!



Det här är kanske det bästa ever!
Webelements är inte bara en great hemsida med massor av info om grundämnena (gotta love grundämnen!), den har också bästa shoppen. I shoppen kan man köpa fantastiska idol-prylar med periodiska systemet, bl.a. muggar och t-shirts. Min personliga favorit är strumporna, måste ha dem nu! Dessutom kan man köpa samples av olika grundämnen, ovan ser ni vismut. Ett tips till eventuella hemliga beundrare som vill ha mig i säng, ge mig ett elemental sample och jag smälter.

/kemisten

söndag 12 oktober 2008

Stensamlingen = mitt liv

Förra julen kom jag ihåg att ta med den lilla nyckeln till trälådan jag byggde på slöjden i fyran. Lådan hade varit låst i tio år, och jag var rätt nyfiken på vad jag tio år tidigare lagt ned i den- jag hade nämligen använt den som lager för mina mest värdefulla ägodelar, sånt som inte fick komma bort.

Den var rätt tung, och när jag öppnade den förstod jag varför. Innehållet var tio kilo grå sten och några flintaklumpar.

Jag antar att jag beseglade min sten-förbannelse när jag vid fem års ålder gnällde till mig följande (som än idag är i nyskick- jag vågade knappt andas på dem i fruktan att min brinnande sten-kärlek skulle skada dem)





PS jag drömde om stenar varje natt typ. psykobarn!

/biologen

onsdag 8 oktober 2008

Förklaringen till att naturvetare inte bloggar

En dag på labbet: the true story

9:10 ojdå lite sen



10:00 bearbeta data. i excel. för all framtid..?



11:11 räknar statistik på data i föregående bild. Förmodligen till ingen nytta.



12:00 LUNCH! förmodligen torftig eftersom det inte finns lunchställen i naturvetarghettot utan bara choklad och läskautomater



13:00 Får ångest av äckliga lunchen och går som väntat till läskautomaten



14:00 Jobbar hårt, yesyes!



15:00 Går ner och hämtar reagenser som var slut i katakomberna.



16:00 Sätter igång PCR på några prover



17:00 Ännu en dag fylld av framgångar. Dags att gå hem till förvaringsboxen innan en ny dag gryr.

/biologen

VI KAN OCKSÅ SKVALLRA!

Saxat ur anonym molekylärbiologs dagbok:


"Dagens universitetsskvaller (om det inte varit i tidningen redan) är att den nye rektorn på universitetet troligen myglade till sig sin professur.
Han brukade jobba på Vinnova, som ger mycket pengar till universitetet. Insatta på tekniska högskolan säger att det typ var "ge honom en professur annars blir det inga pengar"."

/biologen

Läs detta innan du köper rosa bandet...



Kära bloggen!

Ledsen att jag inte hört av mig på ett tag, mitt liv har tagits över av det evil-work-of-the-devil som också kallas undervisning. Har massor av fina grejer in store (cliffhanger!) att skriva om så fort jag får lite mer tid.
Såhär i rosa bandet tider tänkte jag dock passa på att dela med mig av en anekdot från min tid som biokemist:

Kvinnlig biokemist på labbet: "Ja och så köpte jag den här specialdesignade rosa-bandet tröjan som munthe+simonsen har gjort. Jättefin! Fast den kostade 600 spänn, men pengarna går ju till cancerforskningen!"
Alla: "Åh vad fint/bra!" etc
Bitter manlig biokemist (muttrar för sig själv): "Ja, jättebra, de pengarna tar biomedicinarna till att köpa färdigpackade pipettspetsar!"

Översättning för icke-biokemister: Köper man pipettspetsar som är packade i en liten låda där det bara är att plocka upp dem direkt med pipetten är det hemskt praktiskt men också hemskt dyrt. Men eftersom biomedicinsk forskning ofta drar in mer pengar i anslag har man råd. Alternativet är att köpa billigar spetsar i en säck, packa i dem i gamla lådor och autoklavera (sterilisera). Det är 1) tidsödande och 2) så tråkigt att klockorna stannar.

Gotta love bittra universitetsintriger!

/Kemisten

torsdag 2 oktober 2008

Timetravelling bacteria!


Jag har länge tänkt skriva om en artikel jag hittat där de plockat upp gamla sparade bakteriestammar från 50talet. Men jag hittade ju inte länken, så jag sket i det. Men idag tänkte jag: shit the same, ni får lita på mig. Såhär var det:

Amerikanarna ville kolla hur resistenta de här jordbakterierna som legat i en liten burk i femtio år var mot antibiotika. Det har ju börjat bli ett problem i dagens samhälle att folk råkar ut för bakterieinfektioner som antibiotika inte biter på. Då kan man dö.

Anyhow, så tog man upp dem och testade dem mot olika antibiotika som inte existerade på 50talet och det visade sig att bakterierna var resistenta mot praktiskt taget alla, trots att de aldrig råkat på dem tidigare. Varför? I jorden finns inte bara bakterier- utan även just den typen av svampar som producerar antibiotika.

Sensmoral: stoppa inte jord i dina sår, så kan du dö (för bakterierna är bättre anpassade till din kropp än svamparna är).

onsdag 1 oktober 2008