onsdag 28 januari 2009

My man Charles

(Passande bild som jag hittade genom att bild-googla darwin)

En sak till bara: BBC:s serie om Darwin är så himla fin! Det bästa är när de snackar om ryktet som går bland zoologi-professorer på UCL som säger att Grant blev mobbad i vetenskapsvärlden för att han var gay! Lyssna här.

(surt inlägg)


Ok, den här veckan står biologen för det extatiska och det exotiska medan jag bidrar med grå vardag och surhet. Hade ju precis börjat komma på fötter med projektet och tänkt jobba arslet av mig sista två veckorna och vad händer? Såklart blir jag sjuk. Har idag bevisat för migsjälv att sprängande huvudvärk, yrsel och tolkning av icke-medgörliga nmr inte är en kul kombo. Pls gud låt mig bli bättre tills imorgon.

Det enda jag orkade göra igår var att måla naglarna med ett nytt nagellack som jag köpt i budget-meckat fulton street ($2!). Det torkade löjligt fort, undrar hur? Det måste innehålla något lösningsmedel som är förbjudet i den civiliserade världen, typ diklorometan? Måste gå till botten med detta vid tillfälle.

Nej, nu måste jag lägga mig ner.

tisdag 27 januari 2009

(Extatiskt inlägg)



Jag kom hem och la min biofilm i badkaret

Förra veckans naturprogramsupplysning


Precis såhär kan det se ut i verkligheten!

Jag såg ett naturprogram där Richard Attenbourgh var i en luftballong och upptäckte att fladdermössen flög tre kilometer upp för att fånga stora moln av malar som utyttjar tropiska vindar till att blåsa iväg till ett nytt ställe.

"Fyfan ingenstans får man vara ifred", tänkte jag då (ergh, hatar insekter med päls...). Fast jag är ändå lite imponerad att ett moln av små malar svävar omkring tre kilometer upp (fast varje gång jag tänker på det påminns jag om alla äckliga nackdelar med insektsmoln 3 km upp i luften).

måndag 26 januari 2009

Jag glömde visst

Jo, för det roligaste med forskarresan till Singapore var ju att forskningscentrat hette Biopolis. BIOPOLIS!!

Singapore i ett nötskal och exalterad nörd

1. Cool poster! Gjorde att man kände sig lite tropisk och våghalsig. Självklart fanns inte en mygga i hela stan för allt är så besprutat att bara de segaste djungelträden överlevt (jag såg seriöst inte en insekt under veckan där. Eller jo en blomfluga som blev uppäten av en ödla).

2. Ebolavirusets kristallstruktur (förlåt, en subenhet saknas den rymdes inte på bilden)!

3. "Åh, två döda kineser från bodiesutställningen, morbidt!" tänkte man från avstånd men sen såg man att det var färg, inte lik.


4. Bonus: en ödla (jag är faktiskt biolog ok)!

Imorgon: Jag fotar plagget från myrornas skyltfönster som ser ut som biofilm! Jag skriver ett extatiskt inlägg om hur jag ska klä ut mig till biofilm vid nästa maskeradtillfälle!

torsdag 22 januari 2009

Take a chance take a chance

läser man att några britter har samlat ihop ett gäng wall street brokers och kollat på deras fingrar, och är ringfingret längre än pekfingret chansar de mer, stannar längre i branchen och är mer framgångsrika. Ringfinger-pekfinger skillnaden är enligt källan även en indikation på hur mycket testosteron man utsattes för i fosterstadiet, långt ringfinger=mycket testosteron.

Jag frågar mig: why? Det vill säga, finns det inget mer värt att studera?

Tillägg: Hatar testosteronrelaterad forskning. Kommer knappast ena vår planet

måndag 19 januari 2009

Happy MLK-Day!



Idag är det helgdag här i amerikat. Det är nämligen Martin Luther King Day! Jag jobbar såklart ändå, chemistry waits for no woman.

Jag har ju lyckats vara här i the US två och en halv månad utan att trashtalka amerikanerna på bloggen, men nu är det dags. Lågt kemi-värde på följande anekdot, men det scorar högt i "local colour"-katergorin (observera brittisk stavning, ha!).

Min professor (som är invandrad från sydamerika) berättade hur han i samtal med en av de andra professorerna (amerikanska) på universitetet sagt att han tyckte att det europeiska hälsovårdsystemet nog var bättre än det amerikanska. En hetsig diskussion utbröt eftersom professor 2 bara inte kunde tro att något var bättre i Europa än i USA. Till slut frågade min professor om hon varit i Europa. Det hade hon inte.
Min professor: "Obviously she thought that when you arrive at the airport i Paris, you just wave a ten-dollar-note and people will come running to treat you like a queen!"

Detta om detta.

onsdag 14 januari 2009

Cosy!

Som vanligt går det skit med min ligand så jag vill ta upp något annat istället. Precis innan jul körde jag nämligen mitt allra första COSY spektrum (lite sent, jag erkänner, men bättre sent än aldrig). COSY spektrumet har inte bara det finaste namnet, det är också en för jävla smart metod. Ett vanligt NMR är en-dimensionellt men COSY är två-dimensionellt, vilket leder till att man får info inte bara om vilka olika protoner som finns i molekylen utan också vilka protoner som är grannar och "känner av varandra". This rocks!

Ville egentligen visa er mitt eget spectrum, men mjukvaran som jag redigerar det i vill inte vara med idag så jag fick sno ett från internet (mitt var mycket finare!)


Ett COSY för menthol, från www.sciencesoft.net


(Note för icke-kemister: NMR är en skitbra analysmetod som hjälper en att ta reda på vad fan det är man har kokat ihop i labbet. Oftast.)

Idag är det för övrigt så jävla kallt i NYC. Och fredag ska blir den kallaste dagen på fuck knows hur många år. Hur ska det här gå?

tisdag 13 januari 2009

Laddar hårt

04:22 påbörjas min resa, imorgon "bitti". Jag har gjort noggranna förberedelser; skrivit ut en packe artiklar, samlat ihop fickminnen att lägga alla presentationer som jag förmodligen kommer att spontanbeordras att hålla, fått halsinfektion så jag mår skit. Är förbannad över halsinfektionen. Skithals. Men jag låtsas att jag åker till sanatorium med havsluft för att bota min tbc så känns det bättre.

Metro hånar mig. Dom ba "lycka till att bli frisk med jetlag ahhahahaha"

fredag 9 januari 2009

Naturvetare on the run: Singapore

Nästa onsdag åker ett gäng från labbet till Singapore i en vecka. Ingen vet varför eller vad vi ska göra där, men professorn har ett labb där.
Jag ska avlägga detaljerad rapport varje kväll (livslögn och dessutom utan laptop för min är död) om hur crazy vetenskapen är i asien!
Jag ska fota alla coola maskiner!

Först trodde jag Singapore var ett u-land men det var på 80talet så det enda kvar att göra (det är dödsstraff på allt utom hor=reducerat kulturliv) är att äta skitmycket mat, den lär vara god där. Men jag är mest peppad på att kolla live imaging mikroskopet som de tydligen har där: man kan filma celler! Jag vill filma neutrofiler som äter bakterier! Ja!

En bekant har en punkarkompis där som kan visa mig runt sa han, men jag vet inte vad ska jag se typ gator utan skräp?

torsdag 8 januari 2009

Den vetenskapliga metoden

Dagens övning i den vetenskapliga metoden:

Observation: Vattenbadet till evaporatorn luktar agar-platta (= apa, för er som aldrig behövt odla bakterier).
Sannolik orsak: Bakterie infestation eftersom badet inte diskats sen Lincoln var president. Dags för en "Din mamma jobbar inte här"-lapp?

tisdag 6 januari 2009

DIY: ditt eget favoritprotein




Ena halvan av vårt labb är antique. Där kan man hitta designade ekstolar, gamla viktvågar och uråldriga glasflaskor. I kemikalieskåpen finns det kvarglömda burkar sen jag vet inte när, och när jag letade efter ampicillin häromdagen hittade jag alla aminosyror. Kul! Vill äta dom men det står att man inte får.

Någon pallade inte mer


Hittade klotter på labbet igår (!!). Naturvetarklotter. Någon hade FULLSTÄNDIGT tappat kontrollen.

Post-jul tips: Giant microbes!

I Sverige må det vara helgdag men på Brooklyn College är det back to normal efter nästan två veckor utan kemi (who am I kidding, ja jag jobbade i mellandagarna). I just detta ögonblick sitter jag och försöker uppbåda entusiasm inför dagens uppgift: en skitstor flash-kolonn i diklorometan och ammoniak. Går sådär.

Julen var dock sweet. Jag är en lycklig kemist som har världens bästa bästa vän som gav mig en fantastisk present: En gosig malariaparasit! En miljon ggr större än the real deal och riktigt lik. Kolla vad söt den är! De ledsna ögonen!



Malaria - the cuddly variety



Plasmodium Falciparum - in the flesh


Kolla in www.giantmicrobes.com! Jag vill ha alla. Och man kan köpa flerpack i en petriskål! Biologen, you're gonna love this!