lördag 18 september 2010

Disputationsnedräkning: 14 månader

Hej igen bloggen!

Nu var det för jävla länge sen. Men, som jag sa till biologen igår, det har inte kännts värt att skriva när man glidit från galghumorn rakt ner i den nattsvarta misären.

Men: jag tänkte försöka kartlägga vägen mot disputationen med en betraktelse i månaden, jag kallar den disputationsnedräkningen. Nu är det T-14 månader som gäller. Status just nu: Var tvungen att gå till min handledare och berätta att jag ligger på en fysiskt ohållbar stressnivå (företagshälsovårdens stressdoktor gick jag till redan för en månad sen, det kändes mycket lättare). Känner hur hatet bubblar i mig när studenter och nya doktorander säger att se känner sig "stressade". Jaha, kom tillbaka när du inte kan sova på nätterna, blir gråtfärdig av minsta motgång och har ett tryck över bröstet som inte har släppt på 4 månader. Kom tillbaka när du jobbar 9 timmar om dagen men det känns som 24 eftersom hjärnan bara inte kan släppa jobbet ever. Handledaren var förvånansvärt förstående. Han föreslog att jag skulle delegera allt allmänt ansvar för labbet, jobba i labbet när de flesta inte är där och kanske gå ner lite i arbetstid (har aldrig kännts det minsta aktuellt innan, men nu otroligt lockande). Två dagar efter mötet fick jag en panikångestattack (the real deal, inte "åh, jag får panikångest när jag tänker på det"). När jag väl skrapat ihop migsjälv och gått tillbaka till jobbet slutar dagen med att botten går ur en metanolflaska och labbgolvet täcks av giftigt lösningsmedel. Ägnar en kväll åt att trycka ner tankar på att jag är förgiftad.

In short: Forskarens hårda lott har fått en helt ny innebörd. Målsättning just nu = återerövra galghumorn och överleva disputationen. Stay tuned!

onsdag 15 september 2010

Låter cp, låter kul

Jane-Austen syndromet

Ansträngde mig extra mycket när jag skrev ett abstract för någon månad sedan. Torrt torrt torrt skulle det vara, så tråkigt som det bara gick. Till slut hade jag lyckats (tyckte jag): jag somnade nästan av att bara titta på det. Min handledare skrattade förtvivlat åt mig när han läste det och sa att det lät som en en litterär avhandling om sekelskiftesprosa. Här kommer alltså ovärderlig info!

Uttryck som under inga omständigheter får nämnas i Naturvetenskapliga sammanhang:
so far
whilst
as big a
as well as
in the magnitude of the measured parameters
these affect the nature

En sak var bra dock, tyckte han. "Bra bra, mycket tyskt":
aim to pinpoint