onsdag 10 september 2008

Fuck den linjära modellen!



Pressbilden som vi sett 100 ggr vid det här laget

Alltså jag dör av mediebevakningen av starten av LHC i CERN idag (borde ju inte skriva om den just därför, men känner att debatten är lite one-sided).
Mina problem med rapporteringen:
1) Slappheten: Typ metro idag - "vi slänger in en bild på stephen hawkings och ett quote om att det inte blir ett svart hål som käkar upp jorden". Jätteinformativt och nödvändigt. Suck.
2) Den falska tron på att det finns ett allmänintresse: Fatta att detta är forskning som är dels rätt jävla svår att förstå och dels rätt trist om man inte är specialiserad fysiker.
3) Det här stör mig mest - Volymen: Efter att ha lyssnat på P1 igår kväll och under morgonen häpnar jag över hur mycket snack det är. Fem ggr i timmen ska det sägas "nu startar den snart", "NU startar den snart!", "Jaha Gunilla på plats i CERN nu startar den snart vad gör du?", "Ja, jag sitter och försöker utan framgång få igång en webb-tv länk där man kan se kontrollrummet". Fatta att det är ett test-run de ska köra, excitement level: 0.

Dessutom kan någon nutter på vetenskapsradion med att sitta och säga att LHC är värd pengarna (ok han började med en grej om den mänskliga nyfikenheten) för att grundforskning alltid leder till tillämpningar. Det är ju en flat-out lögn! Alla som tagit en poäng i vetenskapshistoria eller forskningsteori vet att den linjära modellen (d.v.s. ostyrd/ostörd grundforskning ger automatiskt tillämpning) är en av de mest förlegade idéer man kan hitta. Bär ut liket!

Detta om detta.

/Kemisten

1 kommentar:

biologen sa...

Hahaha, jag hörde när en forskare svarade på undergångs-frågan häromdagen "Nej, blir det svarta hål kommer dom att vara mikroskopiska och avdunsta inom loppet av en miljondels sekund". Det accepterade jag på en sekund, jag ba "jaha vad kul". Att folk orkar tro att man ska dö.
/biologgen