måndag 10 november 2008

Tre sjukdomar du kan bota med bakterier


1. Återkommande urinvägsinfektion (om du har kateter)
E. coli 83972 håller sig i blåsan och är så väl anpassad att den konkurrerar ut inkommande stammar som kan ge en inflammerad infektion. Ingen vet ännu varför. Men man vet att den inte är bra på att hålla sig kvar, vilket gör att behandligen fungerar bäst i patienter med ofullständig blåstömning (mer).



2. Halsinfektion (om ej virus)
Opportunister som de är, beror bakteriella halsinfektioner ofta på en obalans i bakteriefloran. En äldre molekylärbiolog på labbet berättade om hur det gurglats bakterievatten med stor framgång, innehållande då en fullständig uppsättning baggar (bakterieslang). Rekolonisering av utkonkurrerande bakterier=harmoni och edens lustgård i halsen. Hon sa dock att det smakade skit (mer).



3. In situ blåscancer
Bacillus Calmette-Guérin är väl använt vid behandling av blåscancer in situ eller efter TURB (Trans-urethral resection of bladder) för att bli av med cancerrester. Stammen är ursprungligen en muterad ko-tbc bakterie (Jo visst är det Mycoplasma!) som numera är a-virulent för människor. Och förmodligen är det just därför den fungerar (trots att mekanismen inte verkar vara helt fastställd), för Myco är en intracellulär bakterie- helst i Makrofager men cancerceller är ju dedifferentierade så de kommer nog in där med, vilket aktiverar immunförsvaret och tar kål på dem. De vanliga epitelcellerna försvarar sig mot bakterien mer effektiv eller begår apoptos, tänker jag mig (googla det, jag orkar inte).

1 kommentar:

Septikemi sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.